Detail publikace
SPME analýza sýrů
VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. JASCHKOVÁ, K. BŘEZINA, P.
Český název
SPME analýza sýrů
Anglický název
Application of SPME in cheese analysis
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
en
Originální abstrakt
The flavour of cheeses is derived from the balance of odourants and tastants released during their consumption, but the identity, and balance, of these flavour-inducing compounds is still unknown for most cheeses. This can be attributed to the complexity of cheese composition and its analysis, of the processes occurring during consumption and the variations of human perception and expression of flavours. This work discusses factors which determine sensory assessment of cheese flavour components, and of whole cheese, identification of odour active compounds and determination of their relative importance.
Český abstrakt
Aroma sýrů je odvozeno z rovnováhy mezi vonnými a chuťovými látkami uvolňujícími se během jejich konzumace, ale identita a rovnováha mezi těmito aroma způsobujícími látkami je stále neznámá pro většinu sýrů. Toto je přisuzováno složité celkové sýrové kompozici a její analýze, procesům probíhajícím během konzumace, rozdílnosti lidského vnímání a vyjádření aroma. Tato práce diskutuje faktory, které ovlivňují senzorické hodnocení aromatických složek sýrů, celkové aroma sýrů, identifikaci aroma aktivních látek a určení jejich důležitosti.
Anglický abstrakt
The flavour of cheeses is derived from the balance of odourants and tastants released during their consumption, but the identity, and balance, of these flavour-inducing compounds is still unknown for most cheeses. This can be attributed to the complexity of cheese composition and its analysis, of the processes occurring during consumption and the variations of human perception and expression of flavours. This work discusses factors which determine sensory assessment of cheese flavour components, and of whole cheese, identification of odour active compounds and determination of their relative importance.
Klíčová slova česky
SPME, sýry
Klíčová slova anglicky
SPME, cheese
Rok RIV
2003
Vydáno
05.11.2003
Místo
Praha
ISBN
80-7080-528-5
Kniha
Book of Abstracts "Recent advances in food analysis"
Číslo edice
4
Strany od–do
100–101
Počet stran
1
BIBTEX
@inproceedings{BUT8403,
author="Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Kristýna {Jaschková} and Pavel {Březina},
title="Application of SPME in cheese analysis",
booktitle="Book of Abstracts "Recent advances in food analysis"",
year="2003",
month="November",
pages="100--101",
address="Praha",
isbn="80-7080-528-5"
}