Detail publikace

SPME analýza sýrů

VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. JASCHKOVÁ, K. BŘEZINA, P.

Český název

SPME analýza sýrů

Anglický název

Application of SPME in cheese analysis

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

en

Originální abstrakt

The flavour of cheeses is derived from the balance of odourants and tastants released during their consumption, but the identity, and balance, of these flavour-inducing compounds is still unknown for most cheeses. This can be attributed to the complexity of cheese composition and its analysis, of the processes occurring during consumption and the variations of human perception and expression of flavours. This work discusses factors which determine sensory assessment of cheese flavour components, and of whole cheese, identification of odour active compounds and determination of their relative importance.

Český abstrakt

Aroma sýrů je odvozeno z rovnováhy mezi vonnými a chuťovými látkami uvolňujícími se během jejich konzumace, ale identita a rovnováha mezi těmito aroma způsobujícími látkami je stále neznámá pro většinu sýrů. Toto je přisuzováno složité celkové sýrové kompozici a její analýze, procesům probíhajícím během konzumace, rozdílnosti lidského vnímání a vyjádření aroma. Tato práce diskutuje faktory, které ovlivňují senzorické hodnocení aromatických složek sýrů, celkové aroma sýrů, identifikaci aroma aktivních látek a určení jejich důležitosti.

Anglický abstrakt

The flavour of cheeses is derived from the balance of odourants and tastants released during their consumption, but the identity, and balance, of these flavour-inducing compounds is still unknown for most cheeses. This can be attributed to the complexity of cheese composition and its analysis, of the processes occurring during consumption and the variations of human perception and expression of flavours. This work discusses factors which determine sensory assessment of cheese flavour components, and of whole cheese, identification of odour active compounds and determination of their relative importance.

Klíčová slova česky

SPME, sýry

Klíčová slova anglicky

SPME, cheese

Rok RIV

2003

Vydáno

05.11.2003

Místo

Praha

ISBN

80-7080-528-5

Kniha

Book of Abstracts "Recent advances in food analysis"

Číslo edice

4

Strany od–do

100–101

Počet stran

1

BIBTEX


@inproceedings{BUT8403,
  author="Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Kristýna {Jaschková} and Pavel {Březina},
  title="Application of SPME in cheese analysis",
  booktitle="Book of Abstracts "Recent advances in food analysis"",
  year="2003",
  month="November",
  pages="100--101",
  address="Praha",
  isbn="80-7080-528-5"
}